ReijoLahtonen Savotta jatkuu

UPM yhtiökokouksen vaientama osakkeenomistaja

  • UPM yhtiökokouksen vaientama osakkeenomistaja
  • UPM yhtiökokouksen vaientama osakkeenomistaja
  • UPM yhtiökokouksen vaientama osakkeenomistaja
  • UPM yhtiökokouksen vaientama osakkeenomistaja

 

 

Eiliseen yhtiökokoukseen menin hyvin valmistautuneena. Olin kirjallisesti vaatinut asiaani esityslistalle, osakeyhtiölain mukaisesti. Olin saanut kuittauksen kirjeellä, että minulla on mahdollisuus käyttää puheenvuoro kokouksessa. 

Olin ilmoittautunut kokoukseen kutsun mukaisesti. Eilisessä rekisteröitymisessä tietojani ei kuitenkaan löytynyt UPM järjestelmästä. Minut otettiin ystävällisesti mukaan kokoukseen jälki-ilmoittautuneena. 

Aloittaessani kokouksessa puheenvuoroani, minut keskeytettiin puheenjohtajan toimesta. Kysyttiin äänestyslippujen numeroa, jota en ollut luonnollisesti saanut, koska UPM järjestelmästä ei ilmoittautumistani löytynyt. 

Puheenjohtaja totesi, että jälki-ilmoittautunut yhtiöjärjestyksen mukaisesti ei voi käyttää puheoikeutta. Näin ollen minut vaiennettiin 855 osakkeenomistajan edessä. 

Asiani koski yhtiön johdon ja hallituksen vastuuvapauden kyseenalaistamista. Kun tuo kohta tuli käsittelyyn kokouksessa, tein "Olli Rehnit" - ja kävelin salista ulos. 

Lähetin asiasta avoimen kirjeen Jussi Pesoselle ja Björn Wahlroosille. Pääset tutustumaan siihen oheisen linkin kautta: www.reijolahtonen.com

Aurinkoista kevään jatkoa

Reijo Lahtonen, Muurame 
UPM Osakkeenomistaja, pettynyt sellainen

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Nuo ovat noita kapitalistin murheita. Suurkapitalistilla on suuret murheet ja pienillä pienemmät.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Valistunut arvaukseni on, ettet tule saamaan vastausta Pesoselta etkä Wahlroosilta. Toinen valistunut arvaukseni on, ettet tule saamaan aikaiseksi uutta yhtiökokousta.

Käyttäjän kuolimonpaimensaaresta kuva
Arto Bäcklund

Menit vanhaan koukkuun. Hyväksi koeteltu vaientamiskeino, joka toimii.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tulee mieleen Teiniliiton valtakunnalliset liittokoukset 70-luvun alussa, jolloin kerta toisensa jälkeen kokousedustajien enemmistö äänesti aina ns. "yleisdemokraattisen rintaman" (=taistolaiset) esitysten puolesta vaikka ylivoimainen valtaosa koulujen teinikunnista olivat lähettäneet "porvariedustajan" paikalle.

Valtakirjat tarkastettiin taistolaistoimitsijoiden toimesta kokoussalin ovella ja porvarikoulujen edustajia päästettiin sisään vain sopivassa määrin. Muiden valtakirjoissa oli virheitä tyyliin: "Mikäs pilkku se tuossa on? Ei tuossa kuulu olla mitään pilkkua. Hylätty!"

No, Wahlroos taisi niihin aikoihin olla yksi moisista toimitsijoista...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Paavo Lipposen muistelmissa palataan juuri tuonkaltaisiin tapahtumiin. Pitääpä kertauksen vuoksi etsiä veikeä "yleisdemokratia" uudelleen esiin kirjan sivuilta.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Oivoi - Tää on tätä suomipaskaa - täällä lisää aiheesta - http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1924...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kohtalainen osinkotuotto kuitenkin. Osakkeen arvo on noussut kolmessa vuodessa 123 %. Euroina osakkeen arvo on noussut 7,30 € eiliseen kurssiin 19,70 euroon. 12,40 euroa per osake.

Niin mistä sinun piti esittää epäluottamus ? Ei tullut selville kun sinut keskeytettiin ja marssit osakkeesi/osakkeittesi kanssa ulos.

Kokouksen puheenjohtaja toimi kuitenkin yhtiökokouslain puitteissa oikein.

"Kokouspaikalle kokouksen alkamisen jälkeen saapuvalle, asianmukaisesti ilmoittautuneelle osakkeenomistajalle tulee myöntää osallistumisoikeus, mikäli osallistuminen on mahdollista järjestää tuottamatta kohtuutonta viivästystä tai muuta haittaa kokouksen kululle.

Ilman asianmukaista ennakkoilmoittautumista kokouspaikalle saapuneelle osakkeenomistajalle voidaan myöntää oikeus olla läsnä kokouksessa ilman ääni- ja puheoikeutta".

Kun kokousvirkailijoiden luettelosta ei löytynyt tietojasi, niin virhe on ilmeisesti tapahtunut osakasluettelossa, mutta puheenjohtaja ei voi toimia muuten kuin yhtiöjärjestys edellyttää.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Olin saanut kuittauksen kirjeellä, että minulla on mahdollisuus käyttää puheenvuoro kokouksessa."

- Eikö mukanasi ollut tuota kirjettä, johon olisit vaientamisen hetkellä voinut vedota? Oliko kirjeessä henkilökohtainen allekirjoitus, vai pelkkä firman nimi?

Olin luullut, että suuryritysten kokouksissa aina joku vastarannankiiskikin saa suunvuoron ikään kuin todisteena yhtiöiden suopeudesta keskustelulle. Äänestyksessä pienosakkaat niitataan sitten maan rakoon lukemin miljardi vastaan neljätoista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Katsoin Ruotsissa 90-luvulla uutispätkää Ericsonin yhtiökokouksesta, kun siellä puhujapönttöön kiipesi 12-vuotias koulutyttö, joka ripitti Ericsonin tuotekehitystä todeten muun muassa, että puhelimet ovat "antiikkisia kapuloita" verrattuna Nokiaan ja muihin kilpailijoihin. Puhe oli aivan kohtuu pitkäkin ja loogisesti etenevä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kai myit UPM-osakkeesi pois saman tien ?

Jokin moraali ainakin sinulla on oltava.

Käyttäjän HarriMuttilainen kuva
Harri Muttilainen

Olitko saanut vahvistuksen ilmoittautumisellesi? Yleensä ilmoittautumisohjeissa erikseen mainitaan, että ilmoittautuminen on voimassa vasta vahvistuksen jälkeen. Tuo kirje näyttää ihan standarditoteamukselta osakkaiden oikeudesta käyttää puheenvuoro.

Käyttäjän ReijoLahtonen kuva
Reijo Lahtonen

Kokouskutsu julkaistiin 3.2.2015. Mikäli halusi asiansa esille ja kokouksen esityslistalle koskien osakeyhtiölain mukaisia asioita, tuli se esittää kirjepostilla 15.1. mennessä - siis pari viikkoa ennenkuin "rahvaalle" kokouskutsu esitettiin.
Minä olin edellisvuodesta viisastunut ja toimittanut kirjallisesti vaatimukseni.
Sain siitä kuittaulsen 19.1.
Kokoukseen ilmoittauduin 25.2. puhelimitse, kuten kokouskutsussa esitettiin.
En ymmärtänyt nauhoittaa juuri tuota puhelua.

Tällä konstilla en päässyt esittämään yhtiökokoukselle näkemystäni, koskien toimitusjohtajan sekä hallituksen vastuuvapauden myöntämistä.

Teimme kuvatallenteen sekä nauhoitin kokouksen kulkua, mikä yhtiökokouksen alussa todettiin kielletylsi. Olen pikkuhiljaa oppinut toimimaan varauksellisesti näissä tilaisuuksissa.

Osakeyhtiölain ammattitulkitsijoiden mukaan yhtiökokous on kutsuttava koolle uudelleen. Tällainen on äärimmäisen harvinaista. Asialla on kiire, onhan osingonjako sovittu 23.4.2015.

Merkillepantavaa myös se, ettei yksikään tiedotusväline noteerannut asiaa uutisen arvoiseksi.

Savotta jatkuu...

Toimituksen poiminnat